CINCO RESTAURANT

Εσύ, έχεις δοκιμάσει JSP ;

 

Όταν το 1850 η Κίνα άρχισε να υπογράφει στο Μακάο συμβόλαια εργασίας με το Περού, ένα μεταναστευτικό κύμα κινέζων έφυγε για την άλλη άκρη της γης, μεταφέροντας μαζί και τη διατροφική του κουλτούρα. Όσοι έμειναν μετά τα 8 χρόνια της σύμβασης, δημιούργησαν τα δικά τους μικρά εστιατόρια, μαγειρεύοντας ένα μείγμα κινεζο-περουβιανής κουζίνας. To πρώτο chifa (όπου chi σημαίνει τρώω και fa ρύζι) εστιατόριο άνοιξε το 1920 και χαρακτηριστικό αυτής της κουζίνας ήταν το γρήγορο μαγείρεμα σε γουόκ και σε δυνατή φωτιά.

Από το 1897 στην ιστορία της μετανάστευσης προς το Περού προστέθηκαν και οι γιαπωνέζοι. Οι nikkei-όρος που χαρακτηρίζει τον ιάπωνα μετανάστη-στα χνάρια των κινέζων, δημιούργησαν στην καινούρια τους πατρίδα μια νέα κουζίνα, ένα μείγμα περουβιανο-γιαπωνέζικης γεύσης.

Τη στιγμή της απόλυτης παγκοσμιοποίησης, όταν η τεχνολογία μεταμορφώνει τον πλανήτη σε μια γειτονιά, σε ένα στιγμιαίο ταξίδι, η γεύση δεν μπορεί πια να είναι εσωστρεφής. Το βιογραφικό του Δημήτρη Κατριβέση, που έχει ήδη ολοκληρώσει ένα παγκόσμιο γαστρονομικό σχολείο στις κουζίνες της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Ρωσίας και του Ελσίνκι, αυτό το ξέρει καλά. Η γεύση του αύριο μπορεί μόνο να έχει μια προσωπική σφραγίδα. Φτιαγμένη από δάνεια, αντιδάνεια, ταξίδια, υλικά από τις αγορές του Κόσμου. Ένας fusion διάλογος ανάμεσα στην Ιστορία, το Τώρα και το Μετά.

Φέτος στο Cinco ξεκινά μια καινούρια εμπειρία στη JSP (Japan, Spain, Perou) διαδρομή της δικής του κουζίνας. Επόμενος σταθμός, το G, από την Ελλάδα. Στο ταξίδι αναμένονται εξαιρετικά τοπικά προϊοντα, στη fusion κατσαρόλα που δεν αποκλείει τίποτα, που αφήνει ανοιχτή τη χαρά της γεύσης στις συναντήσεις μιας κουζίνας που αλλάζει, μεταμορφώνεται και εξελίσσεται καθημερινά.