ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιορτή Ελιάς και Λαδιού

Η «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚ) που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2010 από Λάκωνες παραγωγούς και όχι μόνο, με βασικό σκοπό την προβολή των εξαιρετικών λακωνικών προϊόντων, την διάδοση των ιδιαίτερων παραδοσιακών γεύσεων και συνταγών της Λακωνίας και τη διατήρηση της γαστρονομικής παράδοσης ως ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτιστικού πλούτου του νομού μας.

Η «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού» ανέλαβε από το 2011 να συνεχίσει τη διοργάνωση της ετήσιας Έκθεσης Λακωνικών Προϊόντων που γίνεται κάθε Άνοιξη στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα. Πρόκειται για θεσμό που ξεκίνησαν το 2008 οι φορείς του νομού μας (Ν.Α, Δήμοι, κα). Στην Έκθεση συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 25 παραγωγοί βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων καθώς, και θεσμικοί φορείς της Λακωνίας. Επίσης αποτελεί βασικό συνδιοργανωτή (μαζί με το Δήμο Σπάρτης) της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού που διοργανωνεται στη Σελλασία της Σπάρτης, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου από το 2004 μέχρι σήμερα.

Τα μέλη μας παράγουν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ελιές, κρασί, παραδοσιακά ζυμαρικά και αρτοποιήματα, χωριάτικο λουκάνικο και σύγκλινο, καπνιστή πέστροφα και σολομό, μέλι και αρωματικά φυτά, παραδοσιακά γλυκίσματα και άλλα.